Sazenice jedlých jeřábů. Jedlé jeřabiny jsou nejen zdravé netradiční ovoce, ale i krásné stromy s dekorativní hodnotou. V našem zahradnictví realizujeme prodej stromků jeřábů, které jsou u nás původním druhem, jako např.: jeřáb Moravský Sladkoplodý nebo jeřáb oskeruše, ale také i jeřábů křížených s arónií, nebo pocházejících ze serverovýchodní Evropy (Sacharnaja, Granatnaja, Titan, Burka….)

Jeřáb jedlý ( Sorbus aucuparia)

Jeřáb je strom, který se dožívá zhruba 80 let (což není mnoho), ale zato je nesmírně odolný. V našich podmínkách rostou jeřáby od horní hranice lesa na horách až po nížiny a městské parky. Snáší vítr a nemá speciální nároky na půdu. V ideálních podmínkách dorůstá okolo 18 metrů výšky. Na větrných horských hřebenech naopak roste jako keř. Jedlý jeřáb je kultivarem jeřábu ptačího, například: Sorbus aucuparia, var. Moravica. To je ten slavný jeřáb Moravský Sladkoplodý, objevený pasáčky ovcí na Jesenicku. To oni zjistili, že strom, pod kterým sedí, má jeřabiny sladké a lahodné. Odtud se díky schopnému lesníkovi tato odrůda rozšířila do celého světa. 

Plody jeřábu

Jeřáb kvete květenstvím, které vypadá jako bílé chomáčky. Po opylení a dozrání plodů vzniknou nádherné neopadavé jeřabiny, které mají atraktivní červenooranžovou barvu a slouží jako potrava ptactvu po celou zimu. U planého jeřábu jsou jeřabiny trpké a nejedlé. Naopak u jedlých kultivarů mají kořenitou, sladkokyselou výbornou chuť. Jedlé jeřabiny se sklízí většinou na konci srpna, nebo začátkem září, podle počasí.

Jeřabiny jsou citrónem severu

V jeřabinách je vysoký podíl vitaminu C, (větší než v citrónu) který se nezničí ani tepelnou úpravou, takže zůstává i v kompotech a šťávách z jeřabin. Sušené jeřabiny se dají použít jako hrozinky. Z jeřabin jsou výborné zavařeniny, zejména v kombinaci s hruškami. 

Recept na marmeládu z jedlých jeřabin:

3 kg jeřabin, 2 kg cukru, 1 balení želírovacího přípravku, 1 lžíce kyseliny citrónové:

jeřabiny omyjeme a zalijeme vodou tak, aby byly celé ponořené. Dobře je povaříme, přepasírujeme přes plátno a vaříme s cukrem až začne směs houstnout. Průběžně odebíráme pěnu. Pět minut před koncem přidáme želírovací přípravek. Naplníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru na 10 minut.

Zde je odkaz na postup přípravy kompotu z jeřabin:  https://ceskykutil.cz/clanek-10342-jerabiny-2

Sazenice jedlých jeřábů

Stromky jeřábů, které prodáváme jsou roubované na jeřáb ptačí, čili takzvaný planý jeřáb. Kultivary na něm naroubované, pak mohou mít odlišné růstové vlastnosti. Například kultivar Titan má vzrůstnost zhruba asi jen do tří metrů. Taktéž jeřabiny mohou vykazovat druhové zvláštnosti, jak v chuti, tak ve velikosti a barvě. Některé kultivary jsou kříženci jeřábu a arónie, například odrůda Burka (díky tomu je malého vzrůstu, zhruba jen do 2 metrů a má tmavě vínové jeřabiny, slaďoučké chuti s příchutí aronie). Mezi nejcennější odrůdy pak patří zejména Alaja Krupnaja, Granatnaja, Likernaja nebo odrůda Sacharnaja. 

Zde je odkaz na hezké německé video o jeřábech, jako takových:

https://www.youtube.com/watch?v=WP4II57XcGo&t=37s