Přinášíme Vám tip na výborný domácí medový perníček. Je to náš generacemi osvědčený recept, který získali naši prarodiče od jednoho včelaře z okolí Brna a během let ještě vylepšili.

Perníčky pečené podle tohoto receptu se sice musejí nechat týden až dva zaležet, ale pak jsou výjimečně vláčné že se na jazyku jen rozplývají. Vyznačují se lahodnou medovou chutí. Pečeme je obvykle na vánoce nebo velikonoce, ale pokud se hned nesní, vydrží ve stejné kvalitě bez problémů i dva měsíce.

Upéct doma perníčky sice nějaký čas zabere. U nás se ale na pečení vždy těšily děti, pro které to bývala oblíbená tvořivá zábava. Už od tří let rády vykrajovaly a později zapojovaly svoji svoji fantazii při zdobení.

Recept na medový perníček

Postup přípravy medových perníčků

  1. Vymícháme vejce s cukrem

    3 vejce, 300 g práškového cukru, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku, špetka tlučeného nového koření a 6 g jedlé sody třeme 1/4 hodiny do hladka.
    Tak to dělala babička. My používáme na míchání těsta domácí robot a koření meleme v mlýnku na koření.

  2. Zpracujeme těsto

    Na vál nasypeme 420 – 480 g hladké mouky, uděláme důlek, nalejeme vymíchaná vejce s cukrem a přidáme 8 lžic vlahého medu. Můžeme přidat také špetku citrónové kůry. Vypracujeme těsto, které necháme asi jeden den odpočinout.

  3. Vykrájíme tvary a upečeme

    Těsto vyválíme a vykrajujeme ozdobné tvary. My máme raději perníčky tenčí, vyvalujeme proto tak na sílu 3 až 5 mm. Pečeme na vymaštěném plechu v troubě předehřáté na 150 stupňů 12 minut, tak, aby měly zlatavou barvu.
    Po vyndání z trouby ještě horké perníky ihned potíráme rozšlehaným vejcem a rozkládáme na tácy, dokud úplně nevychladnou, obvykle přes noc.

  4. Necháme zaležet

    Po upečení dáváme perníčky do chladného místa. Nejlépe je dát je do prodyšné papírové krabice ven, aby zvláčněly. Pokud však mrzne, musíme je schovat, aby je mráz nevysušil. Pokud je musíte skladovat doma, přidáme do krabice pár jablíček. Perníky podle tohoto receptu změknou za jeden až dva týdny.

Náše osvědčené tipy

  • Med zahříváme velmi opatrně v teplé (nikoli horké) vodní lázni.
  • Mouky si sice vždy část dáváme bokem, ale nakonec vždy stejně zapracujeme celých 480 gramů.
  • Zpracování těsta s moukou je v robotu obvykle neschůdné. Nejlepší je dát vše na vál nebo do hodně velké mísy a těsto zpracovávat rukama a mezi prsty, přestože je těsto zejména z počátku velmi lepivé.
  • Perníky nikdy nepečeme týž den, jako se zpracovává těsto. Vždy necháme těsto minimálně jeden den odpočinout na chladném místě.
  • Pro pečení perníčků lze použít jakýkoli med, může být i krystalický. Nám se nejvíce osvědčil med lesní a med květový (jarní i pozdní).

Další recepty na vánoční cukroví naleznete třeba na serveru recepty.cz

Sdílet