Běžně se uvádí celá řada testů pravosti a kvality pro včelí med. Ne všechny ale bývají spolehlivými ukazateli a někdy platí dokonce pravý opak. Proto zde pro Vás uvádíme některé z nich. Je to záruka, koupit med přímo od včelaře?

nepravý včelí med pění
Nepravý včelí med často hodně pění

Včelí med po zahřátí pění

To může být známka nekvalitního medu, ale také nemusí. Pěna mívá původ v různých příměsích (voda + cukr + barvivo). Avšak přírodní med také často pění, protože obsahuje bílkoviny a pyl. Naopak průmyslově zpracovávané medy bývají kvůli zvýšení trvanlivosti nadměrně filtrovány. Pak se u nich pěnění neobjevuje, ale chybí jim řada zdraví prospěšných látek obsažených v „nečistotách“, jako je například pyl.

Mírné pálení v krku

Čistý květový med obvykle v krku mírně pálí, ale není tomu tak vždy. Záleží nejen na květech, ze kterých včely med sbíraly, ale také na tom, z jaké části úlu med pochází (zásobní rámky nebo částečně zaplodované rámky).

Rychlé cukernatění

Jak jsme uvedli u krystalizace medu, je její rychlost závislá na druhu obsažených cukrů a také na způsobu skladování. Kvalitní přírodní med proto může zkrystalizovat za tři dny (toho se využívá při pastování medu), za několik měsíců (jako třeba medovicový), nebo také za několik let (např. akátový).

Rozpustnost medu v alkoholu

Některé (i velmi staré) prameny uvádějí, že pravý med vložený do alkoholu jen klesne ke dnu, zatímco nepravý se rychle rozpustí. Jiné zdroje ale uvádějí pravý opak.

Nákup medu přímo od včelaře anebo z pláství

Nákup medu přímo od včelaře je určitě dobrá volba, ale i zde existují rozdíly. Někteří nepoctiví včelaři totiž za účelem větší výnosnosti přikrmují včely i během sezóny (zejména na jaře) cukrem nebo sirupem. Ty jej pak zanesou do úlu spolu s nektarem a včelař jej vytočí jako „zaručeně pravý“ med.

Dalším faktorem, který ovlivňuje kvalitu medu, je přítomnost znečišťujících látek v okolí. Včelstva postihuje zejména intenzívní zemědělská činnost provázená chemickým ošetřením rostlin. Proto je nutné i při nákupu medu přímo od včelaře dbát na to, v jaké oblasti včelaří. Včely jsou sice schopné odfiltrovat většinu běžných nečistot (např. popílek), ale s chemickými postřiky si poradí jen minimálně a v medu tak zůstávají.

Vysoká cena medu jako údajná známka kvality

Jaká je férová cena včelího medu při nákupu přímo od včelaře?

V evropských zemích je med přímo od včelařů vysoce vyhledávaný a jeho cena je řádově (i několikanásobně) vyšší než u medu, který se běžně prodává v supermarketech. Také náš český med je takto vysoce ceněný, zejména v sousedním Německu.

Avšak na našem trhu je situace zcela opačná. Čeští spotřebitelé si zvykli, že včelaři prodávají med spíše za ceny nižší, než obvyklé. Vždyť kdo by neměl nějakého toho známého včelaře. A to tlačí včelaře prodávat med pod cenu. Vysoká cena proto vůbec nemusí být známka vyšší kvality, ale jen toho, že včelař nastavil cenu podle svých skutečných nákladů. Někdy může jít dokonce o obchodní trik snažící se vzbudit dojem kvalitnějšího produktu.

Proto se podle ceny orientovat nedá. Můžete koupit výborný med za 140 Kč ale také klidně o 100 Kč za kg dražší, aniž byste získali něco lepšího. Jako u většiny potravin však cena medu rok od roku stoupá.

Zjistěte v tomto článku, jak lze poznat a kde koupit pravý včelí med.

Sdílet