Hrušně a prodej hrušní
Prodej hrušní do sadu i do zahrady

Prodej hrušní. Prodáváme letní, podzimní i zimní odrůdy.

Hruška je ovoce pro každého. Různorodost jejich odrůd nabízí pro každého a pro každou zahradu vhodný ovocný strom. Hrušky jsou odolné, teplotně přizpůsobivé a dokonce odolné znečištění ovzduší.

Kdo by neznal šťavnatou jemnou dřeň, kterou vyniká Boscova lahvice s konzumní zralostí již v druhé polovině září. Jako většina hrušek je vhodná jak pro přímý konzum, tak pro další zpracování v kuchyni ať již na kompoty, úžasné pyré, nebo třeba aromatické likéry.

Hledáte-li stromky do vyšších poloh nebo do chladných oblastí a odolné mrazu, doporučujeme odrůdu Carola nebo velmi oblíbenou odrůdu Konference, která je nenáročná na půdní podmínky i polohu, velmi hojně plodí i na severních svazích Vysočiny, je vhodná i pro vyšší nadmořské výšky, plod je středně velký. Tato podzimní odrůda s konzumní zralostí v říjnu až listopadu překvapí bílou velmi sladkou a šťavnatou dužninou.

Hrušeň a její krása

Hrušky nabízejí plnost aromat, konzistenci ovocné dřeně a objem šťávy jako málo které ovoce rostoucí na stromech. Zvláště mezi dobrými starými odrůdami lze objevit opravdové hrušně pochoutky. Kdo by si rád nevychutnal její sladkou rozplývající se máslovou dřeň?

Je však třeba mít na zřeteli, že mnoho druhů hrušek vyžaduje dostatek tepla k plnému dozrání a tím i k plnému rozvinutí chutí. Z tohoto důvodu bývají stromy s hruškami sázeny u teplé domovní zdi. Díky naší velké nabídce rozmanitých druhů hrušek naleznete v našem eshopu také nenáročné, odolné a vůči chorobám rezistentní odrůdy.

Pro výsadbu hrušní však mluví nejen jejich delikátní ovoce. Pohled na hrušeň je pastvou pro oči. Na jaře je nepřekonatelná její nádhera jasně bílých květů. Zelené listy zůstávají dlouho na stromě.

Výběr hrušní s vhodnou podnoží

Hrušně roubované na semenáčích jsou velmi silně rostoucí a proto je lze doporučit jen při dostatku místa. Pro zahrady u domů jsou proto roubovány na osvědčené podnože jako je kdouloň, které rostou mírně a jsou proto velmi vhodné pro pěstování do tvarů zákrsek a polokmen.

Vhodná doba k výsadbě prostokořenných stromků hrušní je od října do dubna, pokud ovšem není půda zmrzlá. Tomu odpovídá i doba, kdy si u nás můžete prostokořenné sazenice koupit.

Hlavní vlastnosti hrušní

Hrušky jsou vedle jablek ovocnou klasikou společně pocházející z Kavkazu. Lze je rozlišovat podle doby zrání plodů na letní, podzimní a zimní. Zvláště se doporučuje hruška Williamsova zrající o vánocích.

Klasické hrušně jsou listnaté stromy dosahující výšky až 20 metrů, většinou však maximálně 12 metrů. Lze však obdivovat i stromy ve tvaru zákrsků dosahujících výšky 3 až 5 metrů. Všechny pak mají obecně hluboké kořeny, kterými čerpají vodu a živiny z velkých hloubek, a dožívají se v zahradách vysokého věku až 70 let.

Jejich listy jsou sytě zelené, na podzim, když opadávají, přinášejí do zahrady červenohnědou barvu. Jejich úžasné květy můžete obdivovat od dubne do května, kdy svou zářivostí poutají pohledy do zahrady a také lákají opylovače a hmyz užitečný na každé zahrádce. Konzumně dozrává od konce července do října v závislosti na druhu.

Hrušky se původně samy nemohly oplodnit, bylo potřeba druhou hrušeň v blízkosti. Nyní však existují nové odrůdy, které jsou samosprašné.

Péče a pěstování hrušek

Chcete-li čerpat z přitažlivosti stromu i jeho rozplývajícího se krásného ovoce s intenzivní chutí, měli byste při výběru místa zvážit několik faktorů. Místo by mělo být slunné nebo polostinné. Hrušky milují teplo a slunce. Čím více slunce se hruška dostane, tím je ovoce lahodnější. Slunce také chrání a předchází nemocem. Teplo a sucho se proto snášejí docela dobře. Přesto byste měli pravidelně zalévat, zejména u mladých rostlin. Čím je rostlina starší, tím nižší je potřeba vody, přemokření jí nesvědčí. Půda by měla být hluboká a výživná.

K výsadbě je vhodný jak podzim tak jaro. Dbejte ale na to, aby bal nebyl příliš hluboko, místo srůstu roubu musí být dostatečně nad zemí. Sázíte-li více stromů, měly by mezi nimi být k dostatečném rozvoji vzdálenosti alespoň 3 metry. Každoročním prořezáváním koncem zimy lze stimulovat růst a zvýšit šanci na výnosnou sklizeň.