Angrešt stromky
Zrající stromkový angrešt

Stromkový angrešt a keřový angrešt. Prodej sazenic.

Angrešt je u zahradníků v posledních letech opět velmi žádaný. Nabízíme odolné angrešty americkému padlí, žlutý, červený a zelený, beztrnný a další.

Angrešty si našly novou cestu do zahrádek

Přestože angreštový koláč od babičky zůstal pro mnohé pěknou vzpomínkou na dětství, tak po dlouhou dobu vyšly tyto chutné angrešty z módy a z mnoha zahrádek úplně zmizely. Ať už to bylo pro jejich trny, které znepříjemňují sběr plodů, nebo kvůli náchylnosti keřů a stromků na americké padlí. Avšak oba problémy již pěstitelé zvládli: Již se objevily odrůdy, které jsou proti tomuto houbovému onemocnění odolné, dokonce existují téměř beztrnné odrůdy. Pěstování tohoto ovoce s kyselkavě osvěžujícím aroma již nestojí nic v cestě. Jsou velmi zdravé a obsahují řadu vitamínů, zejména vitamín C, a také minerální látky.

Vhodné stanoviště a půda

stromkový angrešt prodejAngrešty snášejí mírný stín, na plném slunci spíše hrozí nebezpečí popálení plodů. Ideálním místem je trocha ochrany vyšších stromů. Snášejí sice silné zimní mrazy, avšak neměly by se sázet v místech ohrožených pozdními jarními mrazíky, které by mohly poškodit násadu květů. 

Půda by měla být vzdušná, bohatá na humus a ne příliš suchá. Příliš propustné půdy je vhodné obohatit o humus. Na příliš suchých stanovištích neprospívají.

Péče

Angrešty jsou citlivější na sucho než třeba rybízy. Pro bohatou úrodu je proto potřeba dostatečná zálivka, která je nutná především v suchých obdobích. Stromky koření mělce, proto není vhodné hluboké rytí v jejich blízkosti. Je vhodné také udržovat půdu vlhkou zamulčováním.

Přihnojování je možné v předjaří nebo dle potřeby po odkvětu v měsíci květnu. Použijte organická hnojiva jako třeba kompost nebo rohovinu, která rozhodíte kolem stromku a mělce zapravíte.

Angreštové květy jsou sice samosprašné, ale nejlepší úrody dosahují, když vedle sebe roste více odrůd a když jsou v době květu dostatečně obletovány včelami.

Sklizeň a využití plodů

Plody angreštů naleznou rozmanité uplatnění v kuchyni, především při pečení. Díky jejich jedinečnému svěže kyselému aroma jsou oblíbené pro přípravu dezertů a koláčů. Kromě toho se výborně hodí také ke kompotování a vaření marmelád, například v kombinaci se šťávou z červeného rybízu. Na zavařování se sbírají plody poněkud méně zralé, pro přípravu želé se nechávají vyzrávat více. Pro přímý konzum je nejvhodnější je nechat dobře dozrát, kdy získávají plné aroma a sladkost.