Stromkový angrešt a keřový angrešt. Prodej sazenic.
Angrešt je u zahradníků v posledních letech opět velmi žádaný. Nabízíme odolné angrešty americkému padlí, žlutý, červený a zelený, beztrnný a další.
- Vyprodáno
Angrešt stromkový Invicta (meruzalka)
- 145,00 Kč
Není skladem
- Vyprodáno
Angrešt stromkový Mucurines (meruzalka)
- 145,00 Kč
Není skladem
- Vyprodáno
Angrešt stromkový Spinefree (meruzalka)
- 145,00 Kč
Není skladem
- Vyprodáno
JOSTA stromková (mer.)
- 145,00 Kč
Není skladem
- Vyprodáno
Stromkový angrešt Nesluchowski (meruzalka)
- 145,00 Kč
Není skladem
Angrešty si našly novou cestu do zahrádek
Přestože angreštový koláč od babičky zůstal pro mnohé pěknou vzpomínkou na dětství, tak po dlouhou dobu vyšly tyto chutné angrešty z módy a z mnoha zahrádek úplně zmizely. Ať už to bylo pro jejich trny, které znepříjemňují sběr plodů, nebo kvůli náchylnosti keřů a stromků na americké padlí. Avšak oba problémy již pěstitelé zvládli: Již se objevily odrůdy, které jsou proti tomuto houbovému onemocnění odolné, dokonce existují téměř beztrnné odrůdy. Pěstování tohoto ovoce s kyselkavě osvěžujícím aroma již nestojí nic v cestě. Jsou velmi zdravé a obsahují řadu vitamínů, zejména vitamín C, a také minerální látky.
Vhodné stanoviště a půda
Angrešty snášejí mírný stín, na plném slunci spíše hrozí nebezpečí popálení plodů. Ideálním místem je trocha ochrany vyšších stromů. Snášejí sice silné zimní mrazy, avšak neměly by se sázet v místech ohrožených pozdními jarními mrazíky, které by mohly poškodit násadu květů.
Půda by měla být vzdušná, bohatá na humus a ne příliš suchá. Příliš propustné půdy je vhodné obohatit o humus. Na příliš suchých stanovištích neprospívají.
Péče
Angrešty jsou citlivější na sucho než třeba rybízy. Pro bohatou úrodu je proto potřeba dostatečná zálivka, která je nutná především v suchých obdobích. Stromky koření mělce, proto není vhodné hluboké rytí v jejich blízkosti. Je vhodné také udržovat půdu vlhkou zamulčováním.
Přihnojování je možné v předjaří nebo dle potřeby po odkvětu v měsíci květnu. Použijte organická hnojiva jako třeba kompost nebo rohovinu, která rozhodíte kolem stromku a mělce zapravíte.
Angreštové květy jsou sice samosprašné, ale nejlepší úrody dosahují, když vedle sebe roste více odrůd a když jsou v době květu dostatečně obletovány včelami.
Sklizeň a využití plodů
Plody angreštů naleznou rozmanité uplatnění v kuchyni, především při pečení. Díky jejich jedinečnému svěže kyselému aroma jsou oblíbené pro přípravu dezertů a koláčů. Kromě toho se výborně hodí také ke kompotování a vaření marmelád, například v kombinaci se šťávou z červeného rybízu. Na zavařování se sbírají plody poněkud méně zralé, pro přípravu želé se nechávají vyzrávat více. Pro přímý konzum je nejvhodnější je nechat dobře dozrát, kdy získávají plné aroma a sladkost.