Hrušeň Williamsova máslovka (podn. caucasica)
220,00 Kč
Hrušeň Williamsova máslovka je velmi oblíbená letní odrůda pro přímou konzumaci. Má velmi šťavnatou, aromatickou, navinule sladkou dužninu.
Není skladem
Popis
Proč právě hrušeň Williamsova máslovka? Tři důvody:
1. Letní hruška moc dobré chuti, vhodná k přímému konzumu hned po utrhnutí, netřeba ji nechat uležet.
2. Stará odrůda, stále oblíbená po celém světě.
3. Velmi úrodná.
Původ: Anglie (vznikla v 2. polovině 18. století. V USA se pěstuje pod názvem Bartlett. U nás povolena v roce 1954.
Požadavky: Hrušeň Williamsova Máslovka vyžaduje dobrou půdu a chráněné teplejší polohy. V těžkých chladných půdách nemají plody typickou chuť.
Růst: středně bujný, v plodnosti slabý. Tvoří menší, široce pyramidální koruny. Větve dobře obrůstají plodným dřevem.
Plodnost: velmi raná, hojná, pravidelná.
Podnož: pro malé tvary kdouloň (s mezištěpováním), popř.semenáč, pro kmenné tvary semenáč.
Tvar: zákrsek, palmeta, čtvrtkmen.
Plody: střední až velké, tvarově variabilní, kuželovité i baňaté, zhrbolené, žluté, na sluneční straně nenápadně načervenalé. Dužnina je bílá, velmi šťavnatá, navinulá, aromatická, výborná.
Zrání: sklízí se koncem srpna až začátkem září v tvrdém stavu. Vydrží 8 – 12 dní, v chladírně 2 měsíce.
Zdravotní stav: proti mrazu ve dřevě je méně odolná, v květu středně. Strupovitostí může být napadána ve vlhčích letech.
Opylování: je cizosprašná, vhodnými opylovači jsou Boscova lahvice, Konference, Charneuská, neoplodňuje se Avranšskou. Je dobrým opylovačem.
WILIAMSOVA ČERVENÁ
Synonyma: Max Red Bartlett
Charakteristika: Slouží jen jako stolní ovoce. V jiných vlastnostech se neliší od původní odrůdy. Na některých větvích se mohou objevovat výhony se zelenými listy a plody (zvratná mutace)
Josef Pazourek –
Máslovka, sladká jemná výborná.