Květový med z naší farmy je smíšený a obsahuje nektar z ovocných stromů, květin jarní louky (pampelišky, hluchavky, mateřídoušky….) a z javorů. Velmi harmonická výborná chuť. Med brzy tuhne, je to jeho přirozená vlastnost.

Jak vzniká květový med?

Na rozdíl od medovicového medu vzniká tehdy, když včely sbírají nektar z květů stromů a bylin. Samotný nektar je velmi tekutý a včely jej proto neukládají přímo do pláství. Včela, která nektar přinese z květin, jej předá včelám v úle, které jej zahušťují a přidávají také další látky a enzymy produkované jejich těly. Teprve když med obsahuje méně než cca 30% vody, uloží jej včely do buňky v plástvi.

Tuto buňku však včely ihned nezavíčkují. Med obsahuje ještě příliš mnoho vody. Vysokou teplotou v úle a máváním křídel včel se med dále zahušťuje a včely buňku zavíčkují, až med obsahuje méně než cca 18 % vody.

Jaké má vlastnosti?

Protože květový med obsahuje více jednoduchých cukrů (glukosy a fruktosy) bývá sladší než med medovicový. Je to také důvodem, proč poměrně rychle krystalizuje.

Chuť květového medu smíšeného je jemná a může lehce variovat podle druhu květů, ze kterých je nektar sbírán. Jarní bývá světlejší, začátkem léta zase o něco tmavší, protože včely přinášejí do úlu z části také medovici.

Kromě cukrů obsahuje stopové prvky, zejména draslík, vápník a hořčík, v nemalí míře také železo a mangan, a také velmi malé množství bílkovin. Tuky v něm nenajdete prakticky žádné. Stopovými prvky z medu naopak snadno pokryjete v jedné porci doporučenou denní dávku.

Prodej medu od včelaře – Zjistěte více o tom, jak připravujeme med k prodeji a jak se staráme o naše včely.