V České republice je spotřeba rafinovaného cukru 33 kg na osobu a rok. To je vysoce nad průměr a ve srovnání s ostatními zeměmi patříme mezi ty s největší spotřebou cukru. Naštěstí si to lidé uvědomili a trend spotřeby cukru je u nás již mírně klesající. Ve snaze žít zdravěji lidé omezují jeho spotřebu a nahrazují jej umělými sladidly a nebo jinými alternativami (např. stévií).
Z hlediska výživové hodnoty se nabízí ještě jedna cesta: raw med. Ten nejen že rafinovaný cukr nahradí, ale navíc má značný přínos pro zdraví konzumenta.
Podle nového výzkumu mohou být zdravotní přínosy obrovské, pokud snížíte svůj příjem rafinovaného cukru a nahradíte jej surovým medem.
Co je raw med? Je to čisté, nefiltrované a nepasterizované sladidlo vyrobené včelami z nektaru květin. Většina dnes konzumovaného medu je totiž zpracovaný med, který byl ohříván poté, co byl vytočen z pláství. Na rozdíl od zpracovaného medu surový med neztratí svou neuvěřitelnou výživovou hodnotu a ozdravnou sílu.
Naše včelařství nabízí výhradně raw med.
Co patří k výhodám surového medu? Může pomoci v řadě oblastí od celkové slabosti, přes problémy se spánkem po sezónní alergie. Přechod na surový med může dokonce pomoci snahám o hubnutí ve srovnání se stravou obsahující cukr nebo kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy. Jsem nadšený, že vám dnes mohu říci více o jednom z mých nejoblíbenějších přírodních sladidel. To vás doufám navnadí, abyste konzumaci cukru nahradili z části medem.
8 výhod pro raw med v našem zdraví
Následující text je podepřen výzkumy prováděnými zejména v USA. To je totiž země s celosvětově nejvyšší spotřebou cukru na obyvatele a tím také s nejzávažnějším dopadem tohoto jevu na zdraví celé populace.
1. Zdravá regulace váhy
Výzkumné studie spojily spotřebu medu s úbytkem hmotnosti . Státní univerzita v San Diegu zjistila, že nahrazení cukru medem může ve skutečnosti pomoci zabránit přibírání na váze a také snížit hladinu cukru v krvi. Výsledky také naznačují, že ve srovnání s cukrem může med snížit triglyceridy v séru. (3)
Další studie z americké univerzity ve Wyomingu zjistila, že surový med může aktivovat hormony, které potlačují chuť k jídlu. Ve dvojitě anonymizované náhodné studii byly u 14 zdravých neobézních žen po konzumaci snídaně obsahující med nebo cukr měřeny chuťová hormony a glykemické odpovědi. Celkově vědci dospěli k závěru, že spotřeba medu nabízí potenciální účinky na obezitu. (4)
2. Tlumení pylových alergií
Surový med obsahuje pyl, o kterém je známo, že brání infekcím, poskytuje přirozenou úlevu od alergií a zvyšuje celkovou imunitu. Schopnost medu předcházet alergiím je založena na konceptu zvaném imunoterapie. Jak to? Včely ve vašem sousedství jdou od květu ke květu a sbírají pyl, který způsobuje, že můžete trpět na alergie. Ale když konzumujete místní med, konzumujete také stejný místní pyl. Po určité době začnete být méně citliví na tento pyl, který dříve způsoboval problémy. Tím zažíváte méně sezónních symptomů alergie. Mnoho sezónních alergiků zjistilo, že místní, surový med je užitečný, protože je znecitlivuje na faunu, která vyvolává jejich alergickou reakci.
Studie z roku 2013 zjistila, že konzumace medu ve vysoké dávce (jeden gram na kilogram tělesné hmotnosti medu denně) může během osmi týdnů snížit příznaky alergie. Výzkumníci přijali fakt, že spotřeba medu zlepšila celkové a individuální symptomy alergické rýmy. (5) Alergická rýma je alergická reakce, která způsobuje svědění, vodnaté oči, kýchání a další podobné příznaky.
Někteří lidé říkají, že denní polévková lžíce medu může skutečně působit jako zabiják alergie. Klíčem je ale vhodný druh medu, protože pasterizovaný med neobsahuje žádný živý pyl. Pro případnou sezónní úlevu od alergií je třeba konzumovat med s pylem.
3. Zdroj přírodní energie
Surový med obsahuje přírodní cukry (80%), vodu (18%) a minerály, vitamíny, pyl a bílkoviny (2%). Není divu, že med byl nazýván „dokonalým běžícím palivem“. Poskytuje snadno vstřebatelný zdroj energie ve formě jaterního glykogenu. To je ideální pro energetické ranní starty a jako zdroj energie před a po cvičení.
Studie na univerzitě v Memphisu v laboratoři cvičení a sportovní výživy ukázaly, že med může být jednou z nejlepších voleb pro konzumaci sacharidů těsně před cvičením. Studie navíc ukázaly, že jako sportovní palivo je med srovnatelný s glukózou, což je cukr používaný ve většině komerčních energetických gelů.
Pokud jde o využití medu při atletických výkonech, je doporučeno užívat surový med jak pro zásobování palivem, tak pro regeneraci. To je důvod, proč je surový med zahrnut v některých z nejlepších předtréninkových občerstveních a v pokrmech po tréninku.
4. Zásobárna antioxidantů
Studie ukázaly, že denní dávka surového medu zvyšuje hladinu antioxidantů podporujících zdraví v těle. Antioxidanty pomáhají blokovat volné radikály v těle, které způsobují onemocnění. Podporuje také imunitní systém, působí jako prevence proti jakémukoli onemocnění. Med obsahuje polyfenoly, které jsou silnými antioxidanty, u nichž bylo prokázáno, že snižují riziko srdečních onemocnění a rakoviny.
Během jedné studie užívalo 25 subjektů čtyři polévkové lžíce medu denně po dobu 29 dnů, kromě běžné stravy. Když byly na začátku a na konci studie odebrány vzorky krve, vědci zjistili jasnou přímou vazbu mezi konzumací medu a zvýšenou hladinou polyfenolů bojujících s nemocemi v krvi. (7)
Studie dále ukázaly, že med obsahuje antioxidační flavonoidy pinocembrin, pinostrobin a chrysin. (8) Pinocembrin podporuje enzymatickou aktivitu a mnoho studií ukázalo, že pinocembrin indukuje apoptózu (programovanou smrt buněk) mnoha typů rakovinných buněk. (9) Laboratorní výzkum naznačuje, že chrysin může zvýšit mužský hormon testosteron a zlepšit výsledky kulturistiky, ale výzkum přímo s lidmi nezjistil žádný vliv na hladiny testosteronu. (10)
5. Podpora spánku
Surový med podporuje regenerační spánek dvěma způsoby. Jeho konzumace med doplňuje zásobu glykogenu v játrech a zabraňuje mozku, aby spustil krizové hledání paliva, které vás může probudit. Za druhé, konzumace surového medu podporuje uvolňování melatoninu v mozku vytvořením malé špičky hladin inzulínu, která stimuluje uvolňování tryptofanu v mozku. Tryptofan konvertuje na serotonin, který je pak přeměněn na melatonin. (11)
Melatonin také posiluje imunitu a pomáhá při obnově tkáně v době odpočinku. Bylo také prokázáno, že slabý spánek je rizikovým faktorem pro hypertenzi, obezitu, diabetes typu 2, srdeční onemocnění, mrtvici a artritidu. Jelikož med je osvědčenou pomůckou na spaní, přirozeně snižuje riziko všech těchto zdravotních problémů.
6. Hojení ran a vředů
Je známo, že medové bandáže napomáhají hojení. Peter Charles Molan na univerzitě ve Waikato na Novém Zélandu zjistil v několika studiích, že med je přírodní antibakteriální přípravek na hojení ran. Zjistil také, že med reaguje s tělními tekutinami a vytváří peroxid vodíku, což vytváří nehostinné prostředí pro bakterie. Kromě toho „Koncentrace peroxidu vodíku jsou ve srovnání s těmi, které se typicky aplikují na ránu, velmi nízké, a proto je cytotoxické poškození peroxidem vodíku velmi nízké.“ (12a , 12b)
Pro léčbu popálenin a ran se med obvykle aplikuje přímo na problémovou oblast nebo na obvaz, který se mění každých 24 až 48 hodin. Někdy je obvaz ponechán na místě až 25 dní. (13) Kombinace medu a ghí (přepuštěné máslo) byla také prosazována a používána jako obvaz na infikované rány od roku 1991 ve čtyřech nemocnicích v Mumbai. (14)
Med byl studován také pro jeho schopnost účinně léčit různé typy vředů. Med může snížit velikost, bolestivost a zápach problematických kožních vředů. (15)
7. Pomoc pro diabetiky
Konzumace surového medu může snížit riziko vzniku diabetu a za určitých okolností dokonce pomoci při léčbě diabetu. Kombinace surového medu a skořice může být zvláště prospěšná pro zdravou regulaci cukru v krvi, stejně jako pro mnoho dalších zdravotních problémů, jako je zánět dásní a akné.
Podle studie z Dubaje bylo pozorováno, že med způsobuje u diabetiků nižší zvýšení hladin glukózy v krevní plazmě ve srovnání s dextrózou a sacharózou. Někteří naznačují, že síla skořice zvyšující inzulin může působit proti tomuto zvýšení glukózy z medu, což by z vaší medové a skořicové směsi vytvořilo kombinaci potravin s nízkým glykemickým indexem. (16)
Raw med zvyšuje inzulín a snižuje hyperglykémii. Zkuste jej konzumovat v malém množství a po čase uvidíte, jak na to příznivě reaguje váš krevní cukr, a přidejte jak surový med tak skořici do svého diabetického dietního plánu.
Jste-li však diabetik, v každém případě se nejprve poraďte se svým lékařem, neboť nadměrná konzumace jakéhokoli cukru (včetně toho v medu) může u diabetiků způsobit zdravotní problémy.
8. Přírodní sirup proti kašli
Ukázalo se, že surový med je stejně účinný při léčbě kašle jako volně prodejné komerční sirupy proti kašli. Rostoucí vědecké důkazy ukazují, že jediná dávka medu může snížit vylučování hlenu a kašel. V jedné studii byl med stejně účinný jako difenhydramin a dextrometorfan, což jsou běžné přísady, které se nacházejí v lécích proti kašli. (17)
Pro léčbu kašle je doporučováno půl až dvě čajové lžičky medu před spaním jako vhodná dávka pro každého, kdo je starší než jeden rok.
12 vnitřních využití pro raw med v přírodní léčbě
- Zlepšení trávení – Požití jedné až dvou polévkových lžic medu zlepší trávení, protože nekvasí v žaludku. (18)
- Uvolnění nevolnosti – Mix medu se zázvorem a citronovou šťávou působí proti nevolnosti.
- Zlepšení diabetu – Konzumace surového medu může snížit riziko vzniku diabetu a pomoci při léčbě diabetu. Surový med zvyšuje inzulín a snižuje hyperglykémii. Přidejte trochu po čase do své stravy a uvidíte, jak na malé množství medu reaguje vaše hladina cukru v krvi. (20)
- Snížení hladiny cholesterolu – Med může pomoci snížit hladinu cholesterolu a snížit tak riziko vzniku ischemické choroby srdeční. (21)
- Zlepšení krevního oběhu – Optimálně působí na mozek tím, že posiluje srdce a zlepšuje krevní oběh.
- Antioxidační podpora – Konzumace surového medu zvyšuje působení antioxidantů proti zubnímu plaku. (22)
- Obnovení spánku – Surový med podporuje regenerační spánek. Přidejte lžíci do teplého mléka, aby se zvýšil melatonin a pomohl vám spát.
- Prebiotická podpora – Surový med je plný přírodních probiotik, které podporují růst dobrých bakterií ve střevě. (23)
- Zlepšuje alergie – Pochází-li med z lokální oblasti, může pomoci snížit sezónní alergie. Přidejte denně jednu až dvě polévkové lžíce. ( 24 )
- Snížení nadváhy – náhrada raw medu za bílý cukr může pomoci při hubnutí.
- Infekce močových cest – Med může pomoci snížit infekce močových cest kvůli jeho antibakteriálním vlastnostem. (28)
- Úleva při bolestech v krku a kašli – Dalším fantastickým účinkem med u je jeho působení na bolest v krku a kašel. To je zvláště užitečné při dětském kašli. Jednoduše polkněte jednu čajovou lžičku medu nebo ji přidejte do čaje s citronem. (29)
8 vnějších využití raw medu v přírodní léčbě
- Léčba akné – Med může být použit jako cenově dostupný čistič obličeje, aby se zabránilo tvorbě akné, a je šetrný ke všem typům pleti. Vezměte půl lžičky medu, zahřejte mezi rukama a jemně rozetřete na obličej. Nechte působit 10 minut a poté opláchněte teplou vodou a osušte. (19)
- Peeling – Med je skvělý pro peeling! Použijte med na suchou zimní kůži přidáním dvou šálků medu do lázně, namočte po dobu 15 minut, pak přidejte jeden šálek jedlé sody na posledních 15 minut.
- Hydratace – Jako hydratační krém lze použít lžičku medu smíchanou s olivovým olejem a citronovou šťávou.
- Maska na vlasy – Maska z raw medu může pomoci zvýšit lesk hydratací vlasů. Jednoduše promíchejte 1 lžičku medu s 5 šálky teplé vody, naneste směs na vlasy a nechte ji působit, poté důkladně opláchněte, nechte vlasy vyschnout a upravte účes jako obvykle. (25)
- Úleva od ekzému – Použijte med jako směs spolu se stejnými díly skořice ke zmírnění mírného ekzému.
- Snížení zánětu – Surový med má protizánětlivé látky, které mohou léčit respirační stavy, jako je astma. (26)
- Léčení ran – surový med používaný lokálně může pomoci urychlit hojení lehkých popálenin, ran, vyrážek a odřenin. (27)
- Šampon – Surový med může očistit a obnovit zdraví vašich vlasů a pokožky hlavy.
Jak získat a používat raw med
Při pohledu na spotřebu medu 50% obyvatelstva nakupuje přímo med, 35% medu nikdy nejí a zbývajících 15% konzumuje med ve výrobcích vyrobených z medu, jako jsou medem pražené arašídy. (18) Surový med může být k dispozici ve i vašem nejbližším obchodě s potravinami, ale určitě by měl být k dispozici ve vašem místním obchodě se zdravou výživou, nebo ještě lépe u místního včelaře. Je také k dispozici online.
Očekávejte, že přírodní med bude spíše neprůhledný než šumivé, čisté, zlaté barvy, která se dosahuje ohřevem.
Nikdy nevařte z raw medu, protože to zničí jeho dobré vlastnosti. Neskladujte jej ani v blízkosti zdroje tepla. Pokud si vychutnáte med ve svém čaji nebo kávě, počkejte nejprve, až bude nápoj jen mírně teplý. Pak teprve přidejte med podle chuti.
Nakapejte jej na snídaňové cereálie, na toast nebo na jogurt. Je to také skvělý doplněk ke koktejlům a salátovým dresinkům. Navíc se dobře páruje s ovocem, jako je medovice a jablka. Surový med může být zdravou alternativou k rafinovanému cukru v receptech, které nevyžadují vaření. Každou jednu polévkovou lžíci cukru v receptu můžete nahradit přibližně dvěma lžičkami medu.
Potřebujete další nápady, jak začlenit surový med do vašeho každodenního života? Pak se podívejte na tento článek Neuvěřitelné výhody RAW medu.
Co je raw med? Viz toto srovnání medů
Raw med a jeho charakteristika
Je to surová forma medu právě vyjmutá z buněk medových pláství v včelím úlu. Tato forma medu není ani zdaleka čistá. Obvykle obsahuje včelí pyl a propolis, což jsou dva velmi pozitivní doplňky zdraví. Výjimečně však může obsahovat také mrtvé včely, nohy, křídla, kusy včelího vosku a další nečistoty. Ale nebojte se – pokud se některý z těchto nežádoucích předmětů dostane do medu, jsou před stáčením přecezeny.
Někdy se uvádí, že surový med by neměl být zahříván nad 35 stupňů Celsia, což je normální teplota včelího úlu. Ovšem raw potraviny mohou být bez problémů zpracovávány ještě do teplot 42 až 45 stupňů Celsia (např. při sušení ovoce). Při těchto teplotách ještě nedochází k degradaci obsažených látek. Např. řetězce enzymů se začínají denaturovat při teplotách 50 až 60 stupňů Celsia – viz enzymatická kinetika.
Cezení medu přes síto nebo filtrační tkaninu je naprosto v pořádku, je-li filtrace odpovídající hrubosti. V našem včelařství používáme uhelonová síta s velikostí ok 550 mikrometrů. To je ideální pro produkci raw medu, protože takovým sítem se odfiltrují veškeré hrubé i jemné nečistoty. Avšak zůstanou zachována pylová zrna všech rostlin. Velikost pylových zrn se totiž pohybuje od 5 do 250 mikrometrů – viz velikost pylových zrn.
Komerčně zpracovaný med
Na druhou stranu – komerční med je často silně zpracováván a může být dokonce chemicky rafinován. Nadměrné teplo ničí přírodní enzymy, vitamíny a minerály v medu, což činí zpracování medu velmi nežádoucím. Filtrování a zpracování eliminuje mnoho prospěšných fytonutrientů , včetně pylu a propolisu bohatého na enzymy. Jediný způsob, jak dosáhnout krásně čistého medu, je teplo. Takže se vyhněte zlatému, sirupovitému medu ve prospěch neprůhledného organického medu.
Běžný komerční med může být získán od včel, které jsou ošetřeny antibiotiky (jakými je např. ciprofloxacin v medu Číny). Mohou také pravděpodobně dostávat zimní výživu ve formě cukru nebo levného sirupu. Úly bývají vyrobeny z neekologických materiálů, které mohou hostit škůdce a nebo jsou čištěny chemickými čističi. Med, který není raw, je pasterizován a filtrován a může obsahovat přísady. (19)
Výzkum v laboratoři na texaské A&M univerzitě testoval 60 medů ze supermarketů a obchodů s potravinami. Zjistil, že 76 procent neobsahovalo žádné stopy pylů, které jsou přínosné pro zdraví. Úřad pro potraviny a léčiva tvrdí, že žádné medy, které jsou vysoce filtrovány jako tyto, ve skutečnosti nejsou medem. Proto nelze předpokládat zdravotní přínosy takového medu. Některé „medy“ mohou dokonce obsahovat kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy.
Viz též Jak poznat kvalitní med?
Organický med vs. ne organický
Organický med obvykle znamená raw organický med. Stejně jako u surového medu, není povoleno ohřívání nad 35 stupňů Celsia. Aby bylo možné říkat, že je med organický, musí být včelařem praktikováno dobré ekologické hospodaření. Zpracování by mělo být prováděno pouze pomocí gravitačního usazování a cezení, nikoli ultrajemným filtrováním.
Manuka med vs. ostatní druhy medu
„Vodivost“ je nepřímým způsobem měření minerálního obsahu medu. Manuka med má vyšší než normální vodivost s přibližně čtyřnásobkem vodivosti normálních květních medů. Čím vyšší je vodivost, tím vyšší je nutriční hodnota medu.
Pokud jde o srovnání Manuka medu versus jiné druhy, Manuka med má vždy definován jednotný Manuka faktor (UMF). To je celosvětový standard pro identifikaci a měření antibakteriální síly medu Manuka. V zásadě je UMF zárukou, že med, který se prodává, má léčivou kvalitu.
Minimální UMF hodnota je UMF5. Nicméně, to ještě není považováno za přínosné, dokud nenese UMF10 a vyšší úroveň antibakteriální aktivity v medu. Užitečná úroveň je od UMF10 – UMF15 a cokoliv nad UMF16 a vyšší je považováno za vynikající kvalitu. Oproti tomu jiné medy, jako je organický raw med, sice také mohou mít velmi pozitivní účinky na zdraví. Ale nemají toto přesné měření nebo hodnocení jako med Manuka.
National Honey Board, což je průmyslem založená zemědělská skupina pro vzdělávání spotřebitelů o výhodách a využití medu a produktů z medu, má podle své internetové stránky více informací o různých druzích medu. Jedna zdravá volba je fermentovaný med.
Mezi další druhy medu patří akátový med (obvykle světle zbarvený). Dále pohankový med (obvykle tmavší barvy než ostatní protějšky) a neemový med (z květů keře Zderach indický).
Polyfloral med vs. monofloral med
Nezávisle na variantě medu, každý med může být rozdělen do jedné ze skupin: polyfloral med nebo monofloral med. Jaký je v tom rozdíl? Monoflorální med pochází od včel, které využívají nektar pouze jednoho druhu květu, tedy mono. Zatímco polyflorální med pochází od včel, které využívají nektar z více zdrojů květin. (19a)
Raw med a jeho nutriční údaje
Med je jednou z nejčistších potravin přírody a je mnohem více než jen přírodní sladidlo. Je to „funkční jídlo“, což znamená, že je to přirozená potrava se zdravotními přínosy. Nutriční obsah raw medu je působivý. Surový med obsahuje 22 aminokyselin, 27 minerálů a 5 000 enzymů. Minerály zahrnují železo, zinek, draslík, vápník, fosfor, hořčík a selen. Vitamíny nalezené v medu zahrnují vitamín B6, thiamin, riboflavin, kyselinu pantothenovou a niacin. Nutraceutika (potravinové doplňky s příznivými účinky na lidské zdraví) obsažená v medu navíc pomáhají neutralizovat škodlivé aktivity volných radikálů .
Jedna polévková lžíce medu obsahuje 64 kalorií, přesto má zdravou glykemickou zátěž kolem 10 na jednu lžíci. To je o něco méně než banán. Surový med nezpůsobuje špičkový nárůst cukru v krvi a zvýšené uvolňování inzulínu jako bílý cukr.
Ačkoli je med cenově dostupná potravina, včely tráví tisíce hodin sběrem nektaru a pylu. Musí navštívit přibližně 4 miliony květin, aby připravily kilogram čistého medu. Med je složen typicky z asi 18 procent z vody. Ale čím nižší je obsah vody, tím vyšší je kvalita medu. Nejlepší ze všeho je, že med nepotřebuje speciální skladování ani chlazení – používejte ho lžící přímo ze sklenice.
Historie raw medu a zajímavá fakta
- V minulosti a v lidovém lékařství byl med důležitým pokrmem. Bůh použil med, aby motivoval izraelský lid, když jim řekl: „Jděte do země tekoucí mlékem a medem.“ (Exodus 33: 3)
- Surový med byl používán jako lék od starověku.
- Med byl po staletí považován za posvátný díky svým nádherně sladkým vlastnostem, stejně jako jeho vzácnosti. To bylo používáno v náboženských obřadech a při balzamování zemřelého.
- Včelařství, nebo praxe chovu včel za účelem produkce medu, sahá až do roku 700 př.nl.
- Med byl používán běžci na olympijských hrách ve starověkém Řecku jako zdroj energie.
- Zdravotní přínosy medu závisí na kvalitě konkrétního medu.
- Surový med obsahuje malé množství stejných pryskyřic, které se nacházejí v propolisu, stejně jako včelí pyl.
- Když je surový med nadměrně zpracován a zahříván, zdravotní přínosy jsou do značné míry eliminovány.
Zde jsou některé běžné otázky týkající se medu, spolu s odpověďmi:
Raw med – možné alergie a potenciální vedlejší účinky
Med je považován za bezpečný, pokud je užíván v normálním množství nebo doporučených dávkách. Med by však nikdy neměl být podáván dětem mladším 12 měsíců, protože veškerý med je potenciálním zdrojem spór botulismu. Surový med není nebezpečný pro starší děti nebo dospělé, takže dospělí mohou jíst med, pokud nejsou alergičtí. Pokud však máte oslabený imunitní systém nebo podstoupíte chemoterapii nebo radiační léčbu rakoviny, měli byste se o konzumaci surového medu poradit se svým lékařem.
Pokud jste alergičtí nebo citliví na miříkovité, na pyl nebo máte jiné alergie na včely, neměli byste konzumovat surový med. Med vyrobený z rostlin rodu Rhododendron může také vyvolat alergické reakce způsobené toxicitou, ale to český med neobsahuje.
Přísloví 25:16 říká: „Najdeš-li med, jez s mírou, jinak se jím přesytíš a zvrátíš jej“. I když je med jedním z nejzdravějších sladidel, měl by být jistě používán s mírou. K mírným intoxikacím vedlejších účinků medu může patřit slabost, závratě, zvracení, pocení a nevolnost. Jiné závažnější vedlejší účinky konzumace medu jsou nepravděpodobné, přestože jej konzumujete příliš mnoho.
Kromě toho, když se zahřívá při vysokých teplotách, bylo prokázáno, že med produkuje hydroxymethyl furfuraldehyd (HMF). Studie provedená na potkanech zjistila, že při zahřátí od 60 stupňů Celsia do 140 stupňů Celsia, došlo k výraznému nárůstu HMF. (26) Proč je to důležité připomenout? Protože HMF může mít škodlivé účinky a je považován za karcinogenní.
Shrnutí poznatků o raw medu
- Raw med je nejvíce surová a přirozená forma medu, kterou můžete zakoupit.
- Je nefiltrovaný a nepasterizovaný. To znamená, že nedochází k žádnému zpracování nebo ohřevu, který by snížil jeho přirozený obsah vitamínů a minerálů.
- Surový med obsahuje flavonoidy zabraňující chorobám a nemocem.
- Surový med obsahuje jak propolis, tak včelí pyl, takže získáte výhody těchto dvou přírodních produktů.
- Bylo vědecky prokázáno, že pomáhá s alergiemi, cukrovkou, problémy se spánkem, kašlem a hojením ran.
- Je elegantní součástí výživy před a po tréninku. Je svačinkou pro zvýšení energie během tréninku a pro rychlejší zotavení po něm.
- Vyhledejte si místního včelaře nebo jeho e-shop, který bude pro Vás zdrojem raw medu. Získáte tak pomoc při sezónních alergiích.
Hlavní zdroj: Dr. Axe – Food is medicine
Prodej raw medu u EKOVČELAŘE
Med si můžete zakoupit zde přes náš e-shop, nebo při prodeji medu ze dvora přímo v naší včelí farmě. Níže naleznete několik vybraných produktů.
Přejít na prodej medu do e-shopu
- Akátový med 950 g165,00 Kč
- Květový med 950 g145,00 Kč
- Květový med pastovaný 250 g43,00 Kč
- Květový med s malinami 250 g48,00 Kč
- Květový med s malinami 950 g165,00 Kč
- Lesní medovicový med 950 g165,00 Kč
- Lipový med 250 g48,00 Kč
- Lipový med 950 g155,00 Kč